s-politiker vill ge anhörigvårdare raster

I Lekeberg föreslår nu två socialdemokrater att personer som vårdar en anhörig i hemmet bör få rätt att få avlösning ett par eller tre timmar då och då.

De två socialdemokraterna, Jette Bergström och Carina Ericsson,  tycker att det borde kunna finnas ett alternativ till att lämna bort sin anhöriga i flera dagar i sträck.

Motionsskrivarna tror inte att det behöver bli särskilt dyrt, varken för kommunen eller för den som använder sig av tjänsten med avlösare. Däremot skulle någon eller några vårdanställda kunna ges möjlighet att gå upp i arbetstid om tjänsten införs, tror Jette Bergström.

En rapport som Socialstyrelsen presenterade häromdagen visar att det nu är mer än var femte vuxen svensk som regelbundet hjälper eller vårdar en äldre, sjuk eller handikappad anhörig. Anhörigvårdarna blir fler och fler enligt Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista