Nytt bostadsområde planeras i Askersund

Askersunds kommun vill ta fram ett tiotal villatomter som ligger inom strandskyddsområdet. Om planerna blir verklighet kommer en av villorna bara ligga ungefär 50 meter från Alsens strand. De mycket sjönära tomterna är första steget i att bygga upp ett nytt samhälle strax utanför Askersund med plats för närmare 1000 invånare.

Det handlar om Edölandet, ett område vid Alsens östra strand, bara några kilometer från centrala Askersund.

Här tog kommunen i fjol fram en fördjupad översiktsplan där området beräknas kunna rymma upp emot 300 åretruntbostäder och ett 50-tal fritidshus. Hälften av dem skulle kunna få sjöutsikt.

Nu har kommunen tagit fram ett förslag på den första detaljplanen för området. Den handlar om de 40 första tomterna, och det är ett tiotal av dem som ligger mindre än 100 meter från vattnet.

För att kunna bygga där måste länsstyrelsen ge dispens från strandskyddet, något som länsstyrelsen just nu fundera på.

Askersunds kommun tycker att de borde få dispens eftersom de öppnar upp ett strandområde som allmänheten i dag inte använder. I kommunens planer finns nämligen både en båthamn och en badstrand.

Men kommunen kommer att behöva göra stora satsningar för att det ska gå att börja bygga där. Edölandet är i dag mest orörd och kuperad skog och dessutom behöver vatten och avloppsledningar dras dit från tätorten.

En konsult ska nu börja räkna på vad det skulle kosta att göra i ordning de första 40 tomterna.

Förslaget til detaljplan kommer i juni att visas upp för allmänheten och efter sommaren räknar kommunpolitikerna med att kunna ta ställning till den första detaljplanen för Edölandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista