Yxhults storhetstid uppmärksammas i projekt

Idag inleds projektet ”Y som i Yxhult”, som ska kartlägga och lyfta fram historien om världskoncernen med säte i Hällabrottet i Kumla kommun. Främst handlar det om den moderna tiden, då lättbetongen och mexiteglet spreds över världen. Mats Runering är kulturintendent i Kumla, och han förklarar att det var bygget av den nya fabriken 1929, där lättbetongen ånghärdades, som bäddade för Yxhults storhetstid.

Det var 1950- och 60-talet som blev Yxhults storhetstid, med 1200 anställda enbart i Hällabrottet, ett tiotal fabriker i Sverige och företag utomlands. Lättbetongen och mexiteglet spreds över hela världen.

Fröet till allt är en fråga om tillgång förklarar kulturintendent Mats Runering.

Idag gapar många av Yxhults lokaler tomma, men på hyvelverkstaden pågår ett intensivt arbete - med siktet inställt på sommaren. Här ska det bli ett museum.

Målet med projketet är att det om tre år ska finnas en utställning och en skrift om Yxhults framgångsrika moderna tid. Men i det tysta har en del av Yxhult återuppstått, nu med kontor i Örebro. Bland annat importerar företaget lättbetong och mexitegel från utlandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista