Kammarrätten ger apatisk flicka rätt

Kammarrätten har nu gett en apatisk flicka i Fellingsbro rätt mot Lindesbergs kommun. Flickans pappa bad om hemhjälp tre gånger om dagen, eftersom hans kulturella bakgrund hindrade honom från att byta blöjor på sin tonårsflicka.

Det var i december förra året som en flyktingfamilj i Fellingsbro ansökte om att få hemhjälp tre gånger om dagen, det för att få hjälp att sköta tonårsdottern som gått in i ett apatiskt tillstånd.
Att byta blöjor kunde inte pappan tänka sig att göra, och han säger att det beror på hans kulturella bakgrund. Han tror inte att dottern skulle må bra om hon efteråt fick reda på att hennes pappa bytt blöjor på henne och skött hennes intimhygien. Familjen fick avslag av socialnämnden, men överklagade till länsrätten. Länsrätten gav familjen rätt, men Lindesbergs kommun valde att överklaga. Nu har även kammarrätten sagt sitt, och även de ger familjen rätt till hemhjälp. 
Nu ger sig Lindesbergs kommun och ska ge familjen den hjälp dom behöver, det säger socialnämndens socialdemokratiska ordförande Irja Gustavsson.
Familjen får alltså hjälp, men nu är den inte längre nödvändig. Flickan som det handlar om mår nu mycket bättre. För Lindesbergs kommun innebär den här domen från kammarrätten att de nu fått någonting att luta sig mot i framtiden - även om nu domen gick emot deras önskan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista