Örebropolitiker tycker att Folkhälsoinstitutet är för lama

Politikerna i Örebro kommuns miljönämnd står fast vid att de vill införa totalt försäljningsförbud av tobak i de två örebrobutiker som sålt cigaretter till minderåriga, det trots att Statens Folkhälsoinstitut hävdar att tobakslagen inte ger stöd åt en så kraftig åtgärd. Miljönämndens socialdemokratiska ordförande Tomas Dahlberg i Örebro menar att Folkhälsoinstitutets råd är alltför lamt.

Tomas Dahlberg och de andra politikerna i miljönämnden är alltså beredda att gå längre än vad Folkhälsoinstitutet råder dom till, när det gäller att markera mot handlare som sålt tobak till barn under 18 år.

I Örebro vill man ju stoppa försäljningen av tobak helt i de två aktuella butikerna, medan Folkhälsoinstitutet, som är centrala tillsynsmyndighet när det gäller tobak, istället rekommenderar legkontroll på alla som ser ut att vara under 25 år i alla lägen där man säljer tobaksvaror. Men en sån åtgärd skulle enligt socialdemokraten Tomas Dahlberg vara omöjlig att genomföra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".