Läkare kritiseras för missad tumör

En 49-årig kvinna i länet fick söka hjälp för trötthet i ett och ett halvt år innan läkare upptäckte att hon hade en stor cancertumör i tjocktarmen. Nu kritiserar socialstyrelsen kvinnans läkare för bristande noggranhet.
Kvinnans första besök på vårdcentralen var i maj för två år sen. Då konstaterade distriktsläkaren att kvinnan hade lågt blodvärde och behövde järntabletter. Men kvinnan blev inte bättre och efter flera besök fick hon en remiss till en specialist som också ordinerade järntabletter och provtagningar. Behandlingen gav inga resultat och det blev nya provtagningar och nya undersökningar. Till slut fick hon en remiss till endoskopienheten vid Universitetssjukhuset i Örebro. Där fick kvinnan svaret att hon måste vänta i nio månader innan hon blir undersökt. Men med hjälp av vårdcentralen fick väntetiden bli tre veckor, och när hon undersöktes upptäckte man att hon hade en stor cancertumör i tjocktarmen. Kvinnan fick genomgå en omfattande operation i oktober förra året, alltså ett och ett halvt år efter hennes första besök. Verksamhetschefen och läkaren hänvisar till den höga arbetsbelastningen på vårdcentralen, där en läkare får ta hand om 3000 patienter. Men Socialstyrelsens anser att händelsen är mycket allvarlig och läkaren får alltså kritik för bristande noggranhet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".