Stort intresse för p-staven

Intresset för p-stav som preventivmedel är stort. Det är framför allt de unga kvinnorna mellan 16 och 25 år som väljer att operara in den fyra centimeter långa, mjuka staven på insidan av överarmen. På kvinnokliniken i Örebro sätter cirka 4 kvinnor i veckan in den nya typen av p-stav .
- Intresset ser ut att öka ännu mer, säger Vibeke Jonsson, barnmorska på kvinnokliniken på Universitetssjukhuset. Staven kom samtidigt som förra vårens larm om risk för blodpropp för de som äter p-piller. Något som troligen bidragit till den stora intresset för p-staven. Att de unga väljer p-stav tror Vibeke Jonsson delvis beror på att den är subventionerad för tjejer under 20 år. 1100 kostar staven, men för de unga kostar det bara 170 kronor. Biverkningarna är ungefär samma som för p-piller, som fortfaranden är det vanligaste preventivmedlet för kvinnor. Men säkerheten är bättre med p-stav enligt Vibeke Jonsson eftersom man kan glömma att ta p-piller, medan p-staven alltid fungerar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".