Eleverna trivs på Brickebackens skola

Brickebackens skola hör till dom skolor i Örebro som förlorar på elevernas möjlighet att fritt välja skola. Här försvinner varje år en hel klass för att eleverna väljer andra alternativ redan när de ska börja förskolan. Till hösten går dessutom mellan tio och 15 högstadieelever över till andra skolor. Men de elever som går kvar på skolan är både nöjda och stolta.

Enligt föräldrar, skolpersonal och elever är det just den stora andelen elever med utländsk bakgrund som är huvudskälet till att många väljer bort Brickebackens skola. 57% av eleverna har utländsk bakgrund, vilket kan jämföras med 27 % på den kristna friskolan Viktoria intill eller 20 % på den mest populära kommunala skolan - Gumaelius.

Per Hagström, rektor på årskurs 7-9 på Brickebackens skola, tycker det mångkulturella är en styrka men säger samtidigt att skolan inte får tömmas helt på barn med helsvensk bakgrund.

Det är genom att lyfta fram fördelarna och satsa på profilämnen som fotboll, innebandy och media, som Per Hagström hopps kunna locka elever till skolan. Han har också erbjudit speciallösningar för barn från till exempel Almbro skola för att de ska välja att gå på Brickebacken istället för friskolor som Karl Johan eller Engelska skolan. Ändå valde de flesta barnen andra skolor än Brickebackens skola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".