Beslut om tobaksförbud i Örebro idag?

Idag väntas politikerna i Örebro kommuns miljönämnd fatta beslut om att helt stoppa försäljningen av tobak i två örebrobutiker som sålt cigaretter till minderåriga. Försäljningsförbudet, som skall gälla året ut, blir det första i sitt slag i Sverige och de båda butiksägarna har protesterat mot åtgärden.

De två handlare i centrala Örebro som misstänks ha sålt tobak till barn under 18 år uttrycker chock, besvikelse och hjälplöshet över förslaget att införa totalförbud mot försäljning av tobak i deras butiker. En av dem vädjar i ett brev till kommunen att det skall dras tillbaka, medan den andra hävdar att hennes affär kommer att gå i konkurs eller måste säljas om bslutet klubbas igenom.

Båda handlarna hävdar att de följer lagen när det gäller åldersgräns på tobak, och att de alltid begär legitimation när dom är osäkra på någons ålder.

Men samtidigt medger de att det kan ha uppstått situationer där de misstagit sig. De inser dock allvaret, och lovar att genomföra åtgärder för att överträdelser mot tobakslagen inte skall förekomma. Bland annat kan de tänka sig att avskeda personal som inte sköter sig, sätta upp väl synliga åldersgränsskyltar och införa obligatorisk legitimationskontroll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".