Oro över nya ägardirektiv i ÖBO

Hyresgästföreningen i Örebro är oroliga för att Örebrobostäder, ÖBO och Örebo kommun ska ta ut en större vinst framöver. Därför har Hyresgästföreningen vänt sig till varje enskild ledamot i fullmäktige och ställt frågor om detta.

Om en högre vinst skulle tas ut skulle det genast resultera i högre hyror, säger Le-Roy Wentzel på Hyresgästföreningen. Oron är väckt med anledning av nya ägardirektiv
ÖBO är ett kommunalt bolag som går bra. Vinsten för 2005 var 47,5 miljoner kronor.
Le-Roy Wentzel menar att det är en trend att allt fler kommuner tar ut större vinster från sina kommunala bostadsbolag då den kommunala verksamheten behöver pengar och man inte vill höja skatten.
Oron i Örebro väcktes efter det att politikerna i kommunfullmäktige nyligen tog ett beslut om en ny formulering i de så kallade ägardirektiven. 
Enligt de nya direktiven är det möjligt att det man anser att bolagets kapital är alla fastigheter ÖBO har minus lån och det skulle betyda omkring 5 miljarder. Om ägaren, dvs kommunen, då ska hämta en vinst från den summan, då får kommunen mycket mera från ÖBO än idag.
Det skulle påverka hyrorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".