Örebro kommun ska inte plocka ut större vinst ur ÖBO

Det blir inga höjda hyror inom Örebrobostäder ÖBO, för Örebro kommun tänker inte ta ut någon större vinst bara för att ägardirektiven har ändrats, det säger det socialdemokratiska kommunalrådet Mats Sjöström. Men han förstår Hyresgästföreningens oro, som vi tidigare berättat om.

Hyresgästföreningen är kritisk till dom nya ägardirektiv som antagits. De tror att de kan öppna för att Örebro kommun tar ut en större vinst ur ÖBO. Och nu visar det sig att även ÖBO:s egen styrelseordförande är kritisk. Han har skrivit en motion i frågan.

Men socialdemokratiska kommunalrådet Mats Sjöström är tydlig. Avsikten är inte att ta ut en större vinst från ÖBO säger han. Det som skett är att politikerna i kommunen tagit beslut om att formulera om texten i ägardirektiven för att bli tydligare. Det handlar om vinsten i ÖBO och hur ägaren, det vill säga kommunen, ska ha del av den vinsten.

Som det sett ut de senaste åren, så är aktieutdelningen från ÖBO till kommunen på cirka två miljoner kronor per år. Det är inga stora summor eftersom ÖBO:s nettoomsättning ligger på 1,2 miljarder kronor. Men även de två miljonerna borde stanna hos hyresgästerna, anser Le-Roy Wentzel, på Hyresgästföreningen. Någonting som Mats Sjöström inte håller med om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".