Förskola med arbetsmiljöproblem

En förskola i Varberga Kils kommundel i Örebro har stora arbetsmiljöproblem. Flera i personalen har sagt upp sig och andra är långtidssjukskrivna, enligt arbetsmiljöinspektionen som ger Örebro kommun några månader på sig att förbättra situationen.
Förskolan i Varberga Kils kommundel har tre avdelningar. På en av dem har tre av fyra anställda sagt upp sig och börjar i stället jobba på ett annat dagis. Två andra är långtidssjukskrivna, och på småbarnsavdelningen har det under lång tid bara funnits EN fast anställd, resten av personalen har varit vikarier. Den fast anställde for illa av den stress och den psykiska belastning som det innebar, och blev långtidssjukskriven. Arbetsmiljöinspektionen konstaterar att personalen på förskolan är hårt ansträngd. Nu håller ny personal på och rekryteras. Den fasta personalen ska spridas ut på de tre avdelningarna, så att vikarierna blir jämnt fördelade. Och personalen har fått handledning av företagshälsovården. De ska också genomgå en utbildning i belastningsergonomi, eftersom arbetsmiljöinspektionen är tveksamma till om de har de kunskaper som krävs för att undvika att arbeta i olämpliga arbetsställningar. Sent i höst ska en ny inspektion göras, och då ska förhoppningsvis situationen på förskolan i Varberga Kils kommundel i Örebro vara bättre.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".