Brister i djurtillsynen i Ljusnarsberg

Ljusnarsbergs kommun får kritik på flera punkter för hur kommunen sköter djurskyddstillsynen. Djurens rätt kan inte bevakas med såna brister anser Länsstyrelsen som kommer med kritiken.
Ljusnarsbergs kommun har gjort tio inspektioner under två år. Men inga rapporter eller tjänstemannaanteckningar har gjorts efter inspektionerna. Och det är anmärkningsvärt anser länsstyrelsen. Men det är inte bara det som kommunen får kritik för. I Ljusnarsbersg kommun finns två ridsskolor en kennel och flera stora djurbesättningar. Men någon tillsyn över dom har inte skett. Länsstyrelsen fortsätter sin kritik och pekar på dom stora bristerna i diaroieföring och inspektioner som inte följs upp. Och slutligen kommer länsstyrelsen till dom långa handläggningstiderna. Som exempel nämnar man en anmälan från polisen om hästar som saknade vindskydd. Det tog kommunen tre månader innan djurägaren fick ett brev med uppmaning att ta kontakt med miljökontoret. Och i akten finns bara brevet och inga anteckningar om åtgärder. Kommunen håller med att det finns brister inom Miljöverksamheten och att det beror på kompetens och personal brist. Nu lovar kommunen förbättringar och förstärkning genom att bland annat anlita en fristående konsult för att utföra tillsynen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista