Våld mot barn diskuteras ofta bland personal som jobbar med barn

Flera fall av grov barnmisshandel eller vanvård har under vintern aktualiserat frågan om plikten att anmäla misstanke om att barn far illa. Ett ansvar som alla som möter barn i sitt arbete redan har. Barnombudsmannen och Socialstyrelsen har bland annat påtalat att det finns en ovilja att anmäla.

Oviljan är något som Berit Karlsson, förskolärare i Brickebacken i Örebro inte känner igen. De pratar ofta på henne arbetsplats om hur de ska agera om det blir aktuellt. Hon påpekar också skylldigheten som finns för personalen att anmäla missförhållanden som rör barn.
På barnkliniken på Universitetssjukhuset väcks också ibland misstankar om att barn far illa, det kan handla om skador som inte har en rimlig förklaring eller att familjen söker hjälp långt efter en skada har uppstått.
Även där diskuterar man ofta observationen med varandra innan anmälan görs så att man inte är ensam om slutsatsen. Klinikchefen Elisabeth Esbjörner menar att förklaringen till att för få fall anmäls kan vara att det är lätt att vara efterklok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".