Alvbåge kan få försvara Sveriges mål på lördag

Landslagsmålvakten Andreas Isakssons hjärnskakning kan ge ex-örebroaren John Alvbåge chansen att fylla målet vid Sveriges första landskamp i fotbolls-VM i Tyskland.

Imorgon möter Sverige Trinidad-Tobago.

Valet av målvakt står mellan reserverna Rami Shaaban, som spelat i Djurgården och norska Fredrikstad och John Alvbåge, som lämnade ÖSK förra året och nu spelar i danska Viborg, berättar TT.

Ingen av de båda har fler än en hel spelad landskamp i bagaget.

Tobias Linderoth tycker dock inte att man ska stirra sig blind på antalet landskamper. -Alla är så trygga i laget, det ska inte behöva vara något som påverkar oss. De är två målvakter som varit med i lång tid, och spelat många stora matcher. Jag, som spelar i Danmark själv, vet att John haft ett mycket bra år och vi alla vet ju hur bra Rami var i Arsenal, säger Linderoth.

Rami Shaaban är Fisksätra-killen som slog igenom i allsvenskan 2002 när han fick hoppa in och ersätta just Andreas Isaksson i Djurgården. Under de sammanlagt elva spelade allsvenska matcherna hann han imponera så mycket på Arsenal att Londonklubben värvade honom. Shaaban gjorde sedan succé både i ligan och Champions League innan olyckan var framme och han bröt benet på julafton 2003. Sedan dess har han kämpat sig tillbaka, och håller nu till i norska Fredrikstad.

John Alvbåge lämnade Örebro för IFK Göteborg till fjolåret, men lyckades inte peta Bengt Andersson och gick i stället till Danmark och Viborg. Han blev inkallad som reserv till EM 2004, men har bara spelat två landskamper: Jordanien i januari och en halvlek mot Finland i förra månaden.

Teddy Lucic förklarar hur han upplever skillnaden mellan de båda: -De har kommit in bra och gjort det de ska på träningarna. De skiljer sig lite i spelsätt. Rami är lite större, han plockar kanske lite mer bollar än John som är snabbare när bollarna kommer nära. Annars skiljer det inte så mycket. ”Isak” har ju stått varje match och varit fantastiskt bra, och vi får bara hoppas att den som går in och ersätter gör det lika bra, säger Lucic.

Det svenska grundspelet är så pass intränat och målvaktens roll så pass lika att det inte ska behöva märkas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".