Misstänkt nämndeman dömde fem gånger i fjol

Den kvinnliga nämndeman vid Örebro tingsrätt som har begärts häktad eftersom hon misstänks för våldtäkt mot barn, satt med och dömde vid fem rättegångar förra året. Det berättar Per Grevesmühl, som är tillförordnad lagman och högsta chef för Örebro tingsrätt.

Vad kvinnan har suttit med och dömt i för ärenden vet han inte. Han har ännu inga planer på att ta reda på det eftersom det än så länge enbart rör sig om att kvinnan har begärts häktad, och ännu är varken åtalad eller dömd.

För fyra år sen dömdes en manlig nämndeman vid Örebro tingsrätt till åtta månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning.

Den här gången är det en kvinnlig politiker i 50-årsåldern från Örebro län som misstänks för våldtäkt mot barn, vid ett flertal tillfällen det senaste halvåret. Om det blir åtal och rättegång kommer en domare tas från något annat län till Örebro för att döma i hennes mål.

Det är partierna själva som väljer ut lämpliga politiker ur dom egna leden, och sen tar kommunfullmäktige beslutet om vilka det blir som blir nämndemän. Tingsrätterna har ingen möjlighet att kontrollera lämpligheten. Men snart kommer det bli ändring på det efter ett riksdagsbeslut berättar Per Grevesmühl. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".