Våld i relationer ska specialutredas i Örebro

Nu ska Örebropolisen försöka bli bättre på att utreda våld mot kvinnor. En specialistgrupp ska få koncentrera sig på att enbart utreda relationsvåld, något som nästan alltid handlar om att kvinnor blivit slagna av sina respektive eller före detta partners. Britt Argårds ansvarar för gruppen som till att börja med omfattar tre poliser.

Polisens satsning kommer samtidigt som Örebro kommun arbetar för att förbättra sitt stöd till drabbade kvinnor.

Britt Argårds är glad och tycker att hela samhället nu äntligen går ihop och hjälps åt. Hon tror att ett bättre stöd till kvinnorna är en förutsättning för att polisen ska kunna utreda fler brott.

Men polisens eget arbete behöver alltså också förbättras. Genom att några poliser nu slipper dela sin tid mellan olika typer av brott tror Britt Argårds att deras kompentens kommer att förbättras.

Dessutom ska Örebropolisen redan i början av en utredning nu alltid ta reda på dom inblandade figurerat i tidigare polisanmälningar om liknande brott.

Frågan är då om polisen varit för dåliga på att ta med kvinnans och mannens historia i sitt arbete. Britt Argårds tror att de kan bli bättre på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".