Lång väntan på ADHD-utredning

Köerna i länet är fortfarande långa för de som i vuxen ålder väntar på en diagnos kring funktionshindret ADHD. Det visar den senaste kartläggningen som Riksförbundet Attention gjort.

Ett första besök för att utreda om en person har ADHD gäller inom vårdgarantin, och därför behöver man inte vänta hur länge som helst, även om det sedan kan bli svårt att få tid till själva utredningen inom rimlig tid.
Det är ont om psykiatriker och tider, meddelar Vårdslussen i Örebro, som har till uppgift att skicka vidare patienter som omfattas av vårdgarantin.
I Örebro län har det länge bara varit Lindesberg som tagit hand om utredningar kring vuxna som lider av ADHD, Autism och andra liknande sjukdomar, och köerna har varit bland de längsta i landet. Men sedan februari har man spridit ut vården, och nu kan man bli utredd även i Örebro, Hallsberg och Karlskoga. Kön för den norra länsdelen som hör till Lindesberg är ungefär ett halvår, säger enhetschefen där, Gunilla Spångberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".