Relativt låga sommarlöner för ungdomarna

Sommarlov betyder sommarjobb för många ungdomar. Men lönerna varierar beroende på vilken kommun dom bor i. Den årliga granskning som Socialdemokratiska Ungdomsförbundet SSU gjort visar att nästan ingen av kommunerna i Örebro län ligger över riksgenomsnittet på 49 kronor i timmen.

Sämst betalt för att knoga istället för att sola i sommarvärmen får ungdomarna i Lekeberg. Enligt SSU:s sammanställning ligger timlönerna där på 35 kronor, exklusive semesterersättning.

Laxå, Hallsberg, Kumla och Askersund ligger också relativit lågt. Här får skolungdomarna 40 kronor i timmen. Alla siffror är utan semesterersättningen, så i verkligheten får ungdomarna något mer.

Ljusnarsbergs kommun betalar 45 kronor och i Örebro, Karlskoga, Nora och Lindesberg ligger timlönen för sommarjobbare på 47 kronor.

I hela länet är det bara Degerfors och Hällefors som ligger över riksgenomsnittet på 49 kronor.

I Degerfors betalar kommunen en 50-lapp i timmen och i Hällefors ligger lönerna mellan 50 och upp till 63 kronor i timmen, beroende på hur gammal man är.

Men vill man tjäna riktigt bra på sitt sommarjobb, ja då får man flytta till Sundbyberg. Där betalar kommunen 96 kronor i timmen.

Annars kan man ju trösta sig med att man inte bor i Uddevalla som har landets lägsta sommarjobbs-löner - 25 kronor i timmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".