Ovanligt med lön till landshövdingemaka

Det är ovanligt att en kvinna eller man som är gift med en landshövding får ersättning från länsstyrelsen. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio Örebro har gjort.

Som vi rapporterade igår får frun till Örebro läns landshövding 3000 kronor i månaden för att vara med vid representationer och för att organisera middagar på slottet i Örebro. Men de allra flesta respektive får ingen ersättning alls. 

Förutom Susanne Michaelsen Gunnarsson i Örebro län så är det bara tre respektive som får betalt. Det är landshövdingefruarna i Gävleborgs län och Västerbotten som får ungefär 2000 kronor i månaden var. En av dem för att vara med och representera, medan den andra för att sköta det praktiska kring representationsmiddagar. 

Och så är det Brittmo Bernhardsson, gift med landshövdingen i Västra Götalands län - Göte Bernhardsson, och hon får mest - 8000 kronor i månaden. Men det är inte för att hon är med och representerar utan för att hon sköter guidningar i residenset och för att hon vid till exempel statsbesök, ordnar och leder program för andra respektive som är med.

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sr.se

Peter Bjurbo
peter.bjurbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".