Förre landshövdingens man avstod från pengar av rädsla för mediagranskning

Förre landshövdingen Gerd Engmans man, Sune Arkéus, begärde aldrig någon ersättning för att hjälpa till vid slottets representation.

Som vi rapporteratidigare så får nuvarande landshövding Sören Gunnarsson fru, Suzanne Michaelsen- Gunnarsson en ersättning av länstyrelsen på 3. 000 kronor per månad eftersom hon ibland måste ta ledigt från sin tjänst som ombudsman på LO distriktet.

Men för Sune Arkéus var det aldrig aktuellt att få betalt för att delta i middagarna på slottet. Sune Arkéus fru Gerd Engman var landshövding i Örebro län mellan 1995 och 2004.

Sune Arkéus var pensionär och det gjorde att han hade tid att hjälpa till vid representationen, säger han. Men någon ersättning fick han inte. Frågan om ersättningar diskuterades vid särskilda möten för landshövdingars respektive, men rädslan för att det skulle komma ut i media gjorde att han och andra avstod.

Peter Bjurbo
peter.bjurbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".