Ansvarig minister är för ersättning till landshövdingefruar

Varje länsstyrelse måste själv få avgöra hur mycket jobb landshövdingens respektive ska lägga ner på att följa landshövdingens arbete och även vilken ersättning han eller hon ska få för det. Det tycker den minister som ansvarar för landets landshövdingar - Sven-Erik Österberg.

Som SR Örebro har rapporterat tidigare så får de respektive i fyra län ersättning, däribland Örebro län.
Tidigare i våra sändningar krävde ordföranden för landets 21 landshövdingar, Björn Eriksson, att staten ser till att både ersättningen och uppdraget blir lika för alla respektive. Men ministern Sven-Erik Österberg håller inte med om det. 
Sven-Erik Österberg vill inte att någon respektive ska känna sig tvingad att vara med si eller så mycket vid landshövdingens representationer. Han säger att han tycker att det behövs en moderisering av rollen som respektive så att är helt accepterat att lägga sin tid på att istället exempelvis ha ett eget heltidsjobb.
Men om den respektive har möjlighet att vara med så mycket som förväntades framför allt förr så tycker minstern att det är bra.
Han är också tydlig med att ingen respektive ska behöva jobba gratis.
Har han eller hon uppdrag för länsstyrelsen ska de vara avlönade. Så är det alltså i Örebro län där Suzanne Michaelsen-Gunnarsson får 3 000 kronor i månaden.
Att som i exempelvis Östergötland avstå från att ge den respektive ersättning på grund av att det skulle kunna uppmärksammas av media, det tycker ministern Sven-Erik Österberg är fel.

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sr.se


 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".