Misstänkt för djurplågeri får behålla djur

Den djurägare utanför Örebro som misstänks för djurplågeri får tills vidare fortsätta att ha nötkreatur, trots att ungefär 15 av hans djur var i så dåligt skick att de antingen avlivades direkt eller skickades för slakt efter en inspektion i våras.

Det är Örebro kommun som har beslutat att djurägaren får behålla resten av djuren tills vidare men det är länsstyrelsen som senare ska besluta om mannen ska få fortsätta att ha djur på sin gård.

Djurägaren som haft djur i 25 år skriver i ett brev till länsstyrelsen att anledningen till att flera djur mådde dåligt i våras var att han inte insett att han behövde dela upp djuren när han gick över från konventionell drift till ekologisk, något som han nu alltså har förstått.
Att det var lerigt där djuren gick skriver han berodde på tjällossningen. Han påpekar också att av de 12 djur som gick till slakteri, eftersom veterinären inte tyckte att djurägaren borde få behålla dem, så behövde hälften aldrig slaktas. Det tycker djurägaren visar att de inte var i så dålig kondition som veterinären påstått.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".