Åldrings-boom hotar flera kommuner

Nya siffror från SCB visar att var fjärde invånare i Degerfors, Hällefors, Laxå och Ljusnarsbergs kommun vara över 80 år 2025.

För att tackla det här så kommer exempelvis Ljusnarsbergs kommun att minska antalet skollokaler. För samtidigt som de äldre blir allt fler så minskar barnafödandet i kommunen. Pengarna som i dag läggs på skollokaler ska om fyra-fem år satsas på äldreomsorgen.  För äldreomsorgen står inför förändringar, menar Ewa-Leena Johansson, kommunalråd i Ljusnarsberg. Bland annat kommer fler äldre att vilja ha vård och dessutom räknar hon med att 40-talisterna som som står på tur att vårdas kommer att ställa tuffare krav än de äldre som vårdas i dag. Ett annat problem är vem som ska utföra vården. I Ljusnarsbergs kommun föds allt färre och redan nu är det då och då personalbrist inom äldreomsorgen säger Lena Sköld teamledare på sjukhemmet Var fjärde invånare i Degerfors, Hällefors, Laxå och Ljusnarsbergs kommun kommer att vara över 80 år 2025. I Pajala kommer 4 av 10 att vara över 80. Många kommuner står därmed inför samma problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".