Ny etanolfabrik i Karlskoga kan minska miljöfarliga utsläpp

I Karlskoga presenterades i dag långt gångna planer på en etanolfabrik i anslutning till kraftvärmeverket. Det är företaget Karlskoga Energi och Miljö som vill göra etanol av 100 järnvägsvagnar spannmål i veckan.

Restprodukter från tilverkningen skulle sedan användas i kraftvärmeverket som då kan minska sin användning av fossila bränslen.
Förutom att fabriken skulle tillverka det miljövänligare bilbränslet etanol skulle den göra att kraftvärmeverket kunde sluta helt med att elda med olja. Tommy Tahlbäck, vd för Karlskoga Miljö ocg Energi, tror på en minskning av koldioxidutsläppen med ungefär 20 procent.
Men det som fått företaget att fundera på den här satsningen är egentligen att Karlskoga har krympt. Kraftvärmeverket används inte fullt ut, så det finns utrymme för att driva en etanolfabrik utan att behöva byggas ut kraftvärmeverket. Ändå skulle det kosta uppskattningsvis mellan 700 och 800 miljoner kronor att dra igång tillverkningen av etanol och biogas.
Karlskoga Energi och Miljö ägs till hälften av kommunen, men Tommy Thalbäck tror att biodrivmedelsfabriken kan bli verklighet utan att kommunen skjuter till pengar.
I slutet av det här året ska ägarna till företaget, Fortum och Karlskoga kommun, bestämma sig för om fabriken ska byggas. I så fall väntas den kunna ge mellan 30 och 50 personer nya jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".