Svagt intresse för nya unga förskolan

Den allmäna förskolan för fyra och femåringar ser inte ut att bli nån större succé. I Hallsberg har nästan inga barn valt att gå över från dagmamma till förskola, och i Lekeberg har hälften av dagbarnen sagt nej till den allmänna förskolan.
Den första januari startar den allmänna förskolan för fyra och femåringar. Det innebär att alla fyra och femåringar har rätt till tre timmar gratis förskola per dag. De flesta kommunerna i länet har så smått börjat förbereda sig, och i Lekeberg och Hallsberg har föräldrarna fått skicka in en anmälan för sina barn. I Hallsberg kommer nästan inget dagbarn valt att byta till förskola i januari. De får ändå tre timmar gratis per dag. I Lekeberg får inte dagbarnen nån sån ekonomisk kompensation, men hälften av dagbarnen har ändå tackat nej till den allmänna, gratis förskolan, och den siffran kan bli ännu större, eftersom nästan en tredjedel av de tillfrågade barnen inte svarat. Lekebergs kommun utbildar just nu alla dagmammor, för att de ska kunna jobba inom förskolan om deras dagbarn försvinner till den allmänna förskolan. Men än sitter dagmammorna säkert.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".