Bäddat för nya kräftrekord

Det ser ut att bli gott om kräftor i Hjälmaren i år.

Vattner ser fint ut och både kräftorna och fisken mår bra av det varma vädret säger Per Nyberg från Fiskeriverket som är anvarig för fisk- och fiskefrågor i Hjälmaren.

Det varma vädret innebär att skalömsningsfasen på kräftorna sker tidigare och därmed att kräftorna är redo att fångas i tid till kräftfiskepremiären. I normala fall sker skalömsningsfasen som hindrar kräftorna från att gå in i mjärdarna senare. Och dom senaste åren har kräftfisket i Hjälmaren bara ökat. I början av 1990-talet drog bara yrkesfiskarna upp något enstaka ton och förra året låg fångsten på 24 ton och Per Nyberg på Fiskeriverket räknar med ytterligare 10 ton kräftor i år. Värmen har mest medfört positiva konsekvenser för Hjälmaren men om det varma och vindstilla vädret håller i sig länge så säger Per Nyberg att det kan medföra syrebrist på stora djup - men nästan alla fiskar utom gärs kan simma ifrån områden där det blir brist på syre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".