Socialstyrelsen kritiserar Örebro kommun

Örebro kommun får kritik av Socialstyrelsen för hur en äldre dement man behandlats på ett särskilt boende i kommunen.

Den äldre mannen kom till det särskilda boendet vid årsskiftet i år. Enligt de uppgjorda rutinerna ska det göras en vårdplanering inom 14 dagar när en ny boende kommer till kommunens särskilda boende men det gjordes inte i det här fallet.
Efter en kort tid på det särskilda boendet blev den äldre mannen allt mer orolig. För att lugna honom skrev den ansvarige läkaren ut en fyra gånger så stark lugnande medicin som brukligt. När inte det hjälpte fördubblades dosen ytterligare en gång.
Behandlingen av den äldre mannen anmäldes till Socialstyrelsen av en av hans anhöriga. Socialstyrelsen kritiserar i sitt beslut både att vårdplaneringen dröjde och att medicindoseringen ökade så kraftigt. Om doseringen av det lugnande medlet ökar så kraftigt jämfört med det rekommenderade bör åtminstone någon specialist rådfrågas, enligt Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".