Trafficing snart i Örebro län

- Det är bara en tidsfråga innan trafficing, människohandel med prostituerade, avslöjas i Örebro län eller grannlänen, det säger Ola Laurell, åklagare på Internationella åklagarkammaren i Uppsala.

Eftersom sådan brottslighet redan avslöjats på flera olika håll i landet så tycker Ola Laurell att det är rimligt att tro att det finns även här.
Ola Laurell ledde den enda utredning om misstänkt trafficing som Örebropolisen haft hittills.
Det var 2003 som en prostituerad kvinna från Baltikum tog kontakt med polisen i Örebro och som ledde till att en man ett tag satt häktad, misstänkt för koppleri. Sedan tog kvinnan tillbaka sina uppgifter, mannen släpptes och utredningen lades ner, eftersom inget brottsligt kunde bevisas.
Ola Laurell berättar nu att en av anledningarna till det var att det första förhöret med kvinnan varken bandades eller filmades av polisen. Han berättar också att det nu finns en annan beredskap, även om varken polis eller åklagare har samma rutin på sådana här ärenden som man nu fått i Sveriges största städer.
Ola Laurell säger också att han tycker att det bästa är om tillslag mot trafficing kan göras efter en tids planering.

Internationella Åklagarkammaren omfattar Örebro län, Värmlands län, Västmanlands län, Dalarnas län, Gävleborgs län och Uppsala län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".