Inte bara negativt med fler brott

Antalet anmälda våldsbrott i samhället fortsätter att öka enligt den senaste statistiken från Brottsförebyggande Rådet. Det är framförallt misshandelsbrott och våldtäkter som ökar. Men enligt Lasse Wirén, Närpolischef i Örebro, behöver inte den här uppgången nödvändigtvis bara vara negativ. 

Bakom statistiken kan det ligga goda initiativ som är med att lyfta upp problemen till ytan, menar Lasse Wirén. Totalt sett har antalet poliser i Örebro län ökat de senaste åren, därför finns det också fler som jobbar med att utreda de ökade antalet våldsbrott. Men det fortfarande är det en ansträngd situation för länets poliser som ständigt jobbar med förebyggande åtrgärder, som att synas mer ute i samhället och att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Men Lasse Wirén har svårt att se att våldsbrotten ska minska utan hjälp från andra än polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".