Läkare vill inte polisanmäla patienter

Läkarföreningen i Örebro protesterar mot reglerna om att läkare ska polisanmäla patienter som anses olämpliga att ha vapen.

Protesterna kommer sedan Socialstyrelsen kritiserat läkare för att allt för sällan anmäla patienter som är olämpliga att ha vapen. Örebro läns läkarförening efterlyser nu en förändring av lagen som de anser vara dålig.
Det var i slutet av förra veckan som socialstyrelsen i en rapport till regeringen kritiserade läkare för att dom allt för sällan anmäler patienter som anses olämpliga att ha vapen - något som läkare är skyldiga att göra enligt lag oavsett om de vet om patienten har vapen eller inte. Från den första juli skärptes dessutom rapporteringsskyldigheten. Från att tidigare endast gällt patienter med psykiska besvär så ska nu läkare i stället rapportera medicinska skäl vilket kan vara till exempel demens eller svårt nedsatt syn. Frågan är vad en sådan skärpning betyder i praktiken. Om den lag som finns inte anses fungera och att läkare redan i dag tvekar att göra en anmälan av rädsla för att svika patientens förtroende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".