Lantbrukare från Australien på besök

Lantbrukare från Australien var under fredagen på besök på Sverkesta gård utanför Fellingsbro. Besöket var en del av en längre resa genom flera länder i Europa. Tanken med resan är att utbyta erfarenheter med lantbrukare i andra länder.

David Whyte är en av de 46 lantbrukare från Australien som är med på resan. Han jobbar som manager åt ett företag i ullbranchen samtidigt som han driver ett eget lantbruk. Hittills har han varit imponerad av det han sett i Sverige.
-Det förvånar mig att lantbrukare här får ut så mycket av marken jämfört med oss, säger David Whyte. Vi gör ju den här resan för att lära oss och förhoppningsvis också kunna dela med oss av våra erfarenheter. Hittills har vi besökt England, Wales, Skottland, Irland och Norge. Det som slagit mig säger han är att både djur och marker ser ut att må så bra, överallt, säger han.

Med på resan finns lantbrukare med såväl små som stora gårdar. David berättar att en familj som är med på resan har ungefär 10 000 hektar odlad mark och mer än 20 000 får. Det är Bernt och Tina Morling som driver Sverkesta gård. Tina hoppas australiensarna bland annat ska komma ihåg hur en mjölkrobot fungerar.