Fritt kräftfiske skapar problem

Det är mycket stök kring det fria kräftfiske som just nu pågår i Vättern. I helgen misshandlades tre personer efter att en strandägare kommit i bråk med några fritids-fiskare som tagit upp för små kräftor ur sjön. Det är bara Vättern har fritt kräftfiske och det skapar ett hårt tryck bland annat mot de yrkesfiskare som är verksamma i Askersunds skärgård.

Det fria kräftfisket på Vättern brukar vara laddat, så har det egentligen varit sedan det för några år sedan släpptes fritt på allmänt vatten.
Massor av människor lockas till Vättern eftersom det är den enda sjö där kräftfisket är fritt, även om möjligheten begränsats genom åren. Även om det nu bara gäller några helger i augusti så fortsätter det att ställa till problem för yrkesfiskare, polis och andra myndigheter.
Stulna burar, folk som vittjar andras redskap och brott mot regeln att inget fiske får ske inom tre hundra meter från stranden är det som är vanligast, men också reglerna för hur stora kräftorna måste vara för att tas upp efterlevs dåligt. 
Per Nyberg arbetar på Fiskeriverket, den myndighet som har ansvar fiskebestämmelserna i Vättern och han är ockås bekymrad över utvecklingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".