Protester mot tillstånd att leta skiffer

Motståndarna till skifferbrytningen i Örebro län tar till nya grepp för att stoppa utvinningsplanerna. Några av länets riksdagsledamöter kommer att verka för lagförändringar och Nätverket Freda Skiffern vill få Länsstyrelsens politiska ledning att ta ställning mot skifferbrytning.

Det är efter att myndigheten Bergsstaten beviljat ett kanadensiskt företag undersökningstillstånd för att leta olja och mineraler i skifferlager på sju platser i länet, som motståndarna till de här utvinningsplanerna nu laddar om. Kumla, Hallsberg, Lekeberg och Örebro kommuner, som alla berörs av planerna, överklagar nu Bergsstatens beslut från förra veckan.
Dessutom vill flera av länets riksdagsledamöter skärpa minerallagen.
Kristdemokraten Sven Gunnar Persson från Kumla är en av dem. Socialdemokraten Lennart Axelsson och centerpartisten Sofia Larsen är inne på samma linje när det gäller att ändra minerallagen. De har också gemensamt med Sven Gunnar Persson och samtliga övriga riksdagsledamöter från länet skrivit en debattartikel mot exploateringen av alunskiffer i Närke.
De menar att utvinningen skulle orsaka orimliga skador på både miljö och kulturvärden i de aktuella områdena. De boende och andra som engagerat sig i Nätverket Freda Skiffern, hoppas nu att den politiska ledningen i Länsstyrelsen ska ta upp frågan och ställa sig bakom det breda motstånd som redan finns hos boende, kommunledningar och riksdagsledamöter.
Hitintills har Länsstyrelsens styrelse inte agerat alls, och eftersom nästa beslut i processen ligger just på Länsstyrelsen, tillsammans med berörda markägare, tycker nätverket att det är hög tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".