Kontrovers kring valmöte

Att till ett valmöte bjuda in bara politiker med ”svensk bakgrund” är diskriminerande och dessutom en missuppfattning av hur partipolitiken fungerar. Det menar Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet, som valde att bojkotta iranska föreningens valmöte som därför fick ställas in på onsdagskvällen. Men åsikterna går isär. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Moderaterna skickade representanter till mötet. De resonerar att det viktigaste är att möta alla väljare och de tog inte illa upp av den säregna inbjudan.

Iranska föreningen i Örebro hade specifikt riktat inbjudan till politiker med svensk bakgrund och undanbett sig politiker med utländsk bakgrund för sin debatt, som skulle ha ägt rum på onsdagskvällen men på kort varsel fick ställas in. I inbjudan förklarar arrangören Susan Haghighi särskiljningen med att ”många av oss inte känner till våra politiker, framför allt politiker med svensk modersmål eller m a o Född svensk”. Hon skriver också att det finns frågor som ”görs till en fråga enbart för politiker med ’invandrarbakgrund’”. Vänsterpartiets landstingspolitiker Elise Norberg invänder i ett mejl där hon en vecka innan mötet tackar nej att partiet har en tredjedel invandrarnamn på sina listor och inte gör någon skillnad på svenskar och invandrare på det här sättet.
Men Centerns Rasmus Persson håller med om att det kan bli åtskillnad:
- När en människa med invandrarbakgrund kommer till politiken så får man ofta pyssla med integrationspolitik. Och det ser jag som ett stort problem. Och det måste förändras, säger Rasmus Persson.
Vänsterpartiets förstanamn i Örebro Murad Artin känner sig personligen diskrimerad av inbjudan säger han. Moderaten Kent Persson, som valde att ställa upp i debatten, tycker inte att han gett efter för utpressning. Han säger att moderaterna skickar den företrädare som passar bäst och som kan svara på de frågor som kommer på ett bra sätt. Men han tillägger man behöver få igång ett bättre samtal mellan förtroendevalda och invandrare i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".