Fler hoppar av politiken - för krångligt

Politiken har blivit mer komplicerad och därför hoppar allt fler fritidspolitiker av sina uppdrag. Organisationen Sveriges Kommuner och Landsting utreder just nu hur den politiska organisationen i kommuner kan förändras och en av idéerna är att minska antalet förtroendevalda och göra fler till deltidspolitiker.

Bo Haraldsson som är miljöpartist i Lindesberg är en av dem som väljer nu att hoppa av sina politiska uppdrag.
- Det har blivit för komplext, menar han.
Han upplever att det politiska arbetet blivit allt mer komplicerat och det är en av de vanligaste anledningarna till att antalet fritidspolitker minskar.
Sveriges Kommuner och Landsting undersöker därför hur den nedåtgående trenden kan vändas. I vår ska de lägga fram sina förslag, men redan nu har de idéer om att minska antalet ledmöter i kommunfullmäktige och låta fler vara deltids- eller heltdsarvoderade politker.
Sveriges kommuner har nämligen ovanligt många platser i fullmäktige. I exempelvis Danmark får det finnas max 31 ledamöter, i Sverige är 31 minimum, men de flesta kommuner har fler.
I Lindesberg är Bo Haralsson en av sammanlagt 45 ledamöter. Nu säger han att har han gjort sitt inom politiken och det är dags att lämna över till någon annan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".