Möjligheten att förtidsrösta har startat

Med knappt tre veckor kvar till valdagen så går det från och med onsdagen bra att lägga sin röst. Då öppnades nämligen det som tidigare kallades poströstning - men som numera går under namnet förtidsröstning - vid ett femtiotal platser i Örebro län.

Trots att det är några veckor kvar till valet så finns från och med idag, onsdag, möjligheten att förtidsrösta.
Förr var det posten som gällde men i takt med att postkontoren blivit färre så har ansvaret flyttats över på kommunerna. En förändring som faktiskt har ökat tillgängligheten för den som inte vill vänta till valdagen med att lägga sin röst.
Vid förra valet, 2002, fanns det möjlighet att förtidsrösta på ett trettiotal platser i länet. I år när kommunerna tagit över har siffran ökat till nästan 50.
Även om många väntar med att bestämma sig för vilket parti man ska rösta på så är förtidsröstandet populärt, nästan en tredjedel av alla röster var vid förra valet förtidsröster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".