Bernts eget vindkraftverk heter Hillevi

Vindkraft ses av allt fler som ett alternativ när priserna på el når nya rekordnivåer. Utanför Fellingsbro ligger Sverkesta gård, ett lantbruk med mjölkproduktion. Gården gör av med nästan 200 000 kwh per år och när elen blev allt dyrare växte drömmen om ett vindkraftverk fram hos maken Bernt, berättar Tina Morling.

För Bernt Morling var det en gammal dröm som gick i uppfyllelse när familjen för knappt två år sedan köpte ett begagnat vindkraftverk från Danmark. Det sägs ju att skillnaden mellan män och pojkar är kostnaderna för deras leksaker och 1,2 miljoner kostade det begagnade vindkraftverket inklusive montering och inkoppling. Men faktum är att det knappast kunde ha köpts vid en bättre tidpunkt. Elen är i dag rekorddyr efter bland annat den torra sommaren och problemen med kärnkraftverken. Å för Bernt Morling är det lilla julaafton varje gång han får titta till sin kelgris Hillevi som kraftverket är döpt till.

Sverkesta gård gör av med ungefär 190 000 kwh per år och ungefär hälften kommer från vindkraften. Kraftverket ger dessutom ett litet överskott som säljs vidare och säger Bernt, sammantaget så har det varit en bra affär. Ingen av grannarna har klagat på vindkraftverket även om det finns de som klagar på att vindkraftverken stör utsikten och låter illa. Bernt har inte överraskande en väldigt annan syn på det hela. Han tycker att det är rogivande att titta på hur vingarna snurrar runt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".