Storsatsning på reservkraft till USÖ

Det reservaggregat som behövs för att Universitetssjukhuset i Örebro ska fungera vid en katastrof, kommer inte placeras under sjukhuset, som planerat. Istället uppförs en helt ny byggnad för reservkraften. Det berättar Sixten Langell, som är samordnare av elinstallationer vid Örebro läns landsting.

Det är Socialstyrelsen som bestämt att varje svenskt sjukhus ska vara så ”robust” att det klarar maximaldrift av hela vårdapparaten dygnet runt i sju dygn om en katastrof skulle inträffa. Och eftersom USÖ bara når upp till hälften av den kapaciteten, tvingas landstinget nu satsa drygt 30 miljoner kronor på ny reservkraft.

Det handlar om fyra aggregat som kan liknas vid jättestora lastbilsmotorer. De drivs med olja och kräver mycket luft omkring sig, och därför behövs alltså en helt ny byggnad på sjukhusområdet i Örebro. Vad den kommer kosta vet man inte än, men att bygget blir av är helt klart, säger Sixten Langell ansvarig för landstingets elinstallationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".