Örebro först i landet med bussbiljett via SMS

Redan i slutet på den här månaden kan det bli möjligt att betala sin bussbiljett med SMS via mobiltelefon i Örebro. Ett system som ska underlätta sedan det blivit omöjligt att köpa biljetter ombord på bussarna under kvällstid. Tex Kilström, områdeschef för Busslink som sköter busstrafiken i Örebro, förklarar varför SMS-biljetter införs.

Örebro kommer att bli först i landet med att erbjuda resenärer att betala bussresan med SMS via mobiltelefon. Idén är ny i Sverige men i Finland har systemet funnits under ett par år och fungerat bra.

Sedan en tid tillbaks går det inte att köpa biljetter på bussen efter klockan sju på kvällen. Resenärerna måste då köpa biljett i någon av de automater som satts upp. Men automaterna har varit få och även om de blivit fler så finns problemet kvar att någon kliver ombord utan biljett och börjar diskutera med chauffören.

Huvudskyddsombudet på Busslink, Edina Esakovic, ser positivt på den nya idén.

Biljetten som köps via SMS kommer upp som en kod på mobiltelefonens display. Där står också till vilket klockslag biljetten är giltig. Biljetten kommer att vara giltig i tre timmar och biljettpriset är det samma som för den biljett man brukar använda plus kostnaden för SMS:et.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".