Arbetslösa mår sämre än de som har ett jobb

De som är arbetslösa mår betydligt sämre än de som har ett jobb. Det visar den stora Liv- och Hälsaundersökningen som gjordes 2004, och som nu har analyserats närmare.

För två år sedan fick 11 000 länsbor svara på en rad frågor om bland annat levnadsvanor, hälsa och livsvillkor. Nu är en ny, fördjupad rapport klar från den undersökningen.

Rapporten visar att 71 procent av dom tillfrågade upplever en god hälsa, men att det finns stora skillnader mellan olika grupper.

Bland dom arbetslösa är det bara sex av tio som säger att de har en god hälsa, medan åtta av tio som har ett jobb tycker att de mår bra.

Personer som är födda i Sverige, har eftergymnasial utbildning och som äger sitt boende anger också i större utsträckning än andra att de har god hälsa.

Att det skiljer så mycket mellan olika grupper, det är något som oroar Landstingets hälso- och sjukvårdsnämnds ordförande, socialdemokraten Håkan Bergman. Han säger att dom nu kommer att använda rapporten i arbetet med att ta fram en ny folkhälsoplan för Örebro län.

Men det är inte bara klasskillnaderna som syns. Det finns också stora skillnader beroende på var i Örebro län man bor.

Det finns också ett samband mellan levnadsvanor och livsvillkor. De som har de sämsta levnadsvanorna mår också sämst.

I Örebro län fanns det hösten 2004 drygt 30 000 dagligrökare, nästan 24 000 riskkonsumenter av alkohol och drygt 27 000 personer med fetma bland den vuxna befolkningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".