Tomma platser på SD:s mandat

De främlingsfientliga Sverigedemokraterna har fått ett mandat i kommunfullmäktige i både Lekeberg, Nora och Lindesbergs kommuner. Det står klart efter att alla röster räknats färdigt idag, måndag. Trots det är det bara i Lindesberg som någon person kommer att förvalta mandatet.

Jämfört med den preliminära mandatfördelningen direkt efter valet har Sverigedemokraterna tagit mandat från Kristdemokraterna i Lekebergs kommun, från Socialdemokraterna i Nora och från Centerpartiet i Lindesberg.
I varken Lekeberg eller Nora fanns det något godkännt namn på någon av Sverigedemokraternas valsedlar, därför får fullmäktigestoarna stå tomma.
Det fanns ett par namn angivna på Sverigedemokraternas valsedlar i Lekeberg men det var personer som inte var skrivna i kommunen och som alltså inte kan bli invalda i fullmäktige.
I Lindesberg innebar 19 personröster på Roger Nilsson, att det är han som får Sverigedemokraternas mandat.
I Nora styr socialdemokraterna vidare med stöd av vänsterpartiet, mer oklart är det i Lindesberg och Lekeberg. Sedan tidigare är det klart att miljöpartiet blir vågmästare i Lindesberg men vilket block de kommer att samarbeta med är inte klart.
I Lekeberg är det inte klart om socialdemokrater, moderater, folkpartister och kristdemokrater ska fortsätta regera tillsammans eller om det blir borgeligt styre med centerpartiet.
Moderaternas Jens Wååg säger att moderaterna kommer att ta ställning till om man i första hand vill samarbeta med socialdemokraterna eller centerpartiet först kommande helg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista