Maktskifte i Örebro

Mycket tyder på att det kan bli maktskifte i Örebro den kommande mandatperioden. Vågmästarna miljöpartiet har lämnat förhandlingarna med socialdemokraterna och vänder sig nu istället helt till den borgerliga alliansen för att se hur ett framtida gemensamt styre skulle se ut.

Det finns ännu ingen enighet med alliansen, men miljöpartiet tycker att de får mer gehör för sina krav på delat ledarskap. Något som socialdemokraterna inte velat möta enligt miljöpartiets Fredrik Persson.

Miljöpartiet har alltså avslutat alla samtal med sin tidigare samarbetspart socialdemokraterna. Det finns heller inget sagt om att eventuellt återuppta de nu avbrutna samtalen. Att det blev en spricka beror på att s och mp inte kunde enas om ansvarsfördelningen i olika frågor och hur ledarskapet skulle se ut i praktiken. I stället sätter sig mp nu i förhandlingar med de fyra borgerliga partierna. Det är något som det moderata oppositionsrådet i Örebro kommun Inger Högström Westerling ser som mycket positivt.

Vi har sökt socialdemokraterna för en kommentar men inte lyckats nå dem. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista