Förhandlingar om maktskifte inleds

På måndag inleds de förhandlingar som kan leda till ett maktskifte i Örebro kommun. I rådhuset träffas de lokala ledarna för de fyra borgerliga partierna och miljöpartiet. Inom två veckor bör det stå klart om de lyckas bli överens eller inte.

Inför förhandlingarna är alla inblandade mycket försiktiga med att uttala sig, framför allt om politiska sakfrågor.

Helt klart är att det är ett stort arbete som ligger framför dom - dessutom under tidspress. Flera av de inblandade nämner två veckor som en gräns för när förhandlingarna måste bli klara.

Nu ska alla kommunpolitikens olika områden gås igenom för att se vad det finns för skillnader - och likheter - mellan miljöpartiet och den borgerliga alliansen. Det blir också ett test på hur stor enigheten är inom den lokala alliansen.

Dessutom behöver partierna hitta en modell för hur olika uppdrag som nämndordförandeposter ska fördelas, och hur ekonomiska resurser för till exempel politiska tjänstemän ska delas upp.

När miljöpartiet i förra veckan hoppade av samtalen med socialdemokraterna var skälet att partiet inte tyckte att det fanns någon bra modell för att dela på makten så mycket som miljöpartiet ville.

Hur makten i praktiken ska delas mellan de fem partier som nu ska förhandla verkar än så länge inte vara klart mer än i väldigt generella ordalag.

Någon plan för hur förhandlingarna ska gå till finns inte men förmodligen kommer en rad arbetsgrupper att tillsättas kanske redan i dag för att hinna gå igenom allt.

”Dygnet har bara 24 timmar”, som moderaten Inger Högström Westerling konstaterar. Hennes parti är störst av de fem och det troliga är att hon blir kommunstyrelsens nya ordförande om det blir ett maktskifte.

Själv säger hon att det brukar vara det naturliga att största partiet får den tyngsta posten, men hon säger också att alla poster nu ska förhandlas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista