Tobakshandlare fick rätt mot kommunen

Det blir inget allmänt försäljningsförbud av tobak för de två handlare i centrala Örebro som sålt cigaretter till barn under 18 år. Det har Länsstyrelsen bestämt, efter att de två butiksägarna överklagat kommunens beslut om totalstopp av all cigarettförsäljning, till just Länsstyrelsen.

Handlarna fick alltså rätt mot kommunen och Örebro kommun får bakläxa. Det finns inget stöd i tobakslagen för att införa ett generellt försäljningsförbud av tobak för alla åldrar. I förarbetena till lagen står det att kommunen får förbjuda folkölsförsäljning helt om en handlare sålt till minderåriga, men samma sak skall inte gälla om någon sålt tobak till minderåriga. Skälet är enligt dåvarande regering att många tobakshandlare är små och starkt beroende av sin tobaksförsäljningen för att överleva.

Det förhandstipset fick Örebro kommun från Folkhälsoinstitutet redan innan miljönämnden fattade sitt beslut.

Men Örebro ville ändå absolut som första kommun i landet testa tobakslagen på de två tobakshandlare i centrala Örebro som vid hundratals tillfällen sålt cigaretter till minderåriga. Nu visar det sig alltså att det inte gick, och miljönämndens socialdemokratiske ordförande Tomas Dahlberg är besviken.