"Den underbara resan" får Pandapriset

Norakillarna Roine Magnusson och Anders Wallén får på torsdagen ta emot 2007 års Pandapris för sin bok ”Den underbara resan”. I boken finns flygbilder från hela Sverige, och berättelser om människor som Roine och Anders träffat under de tre år det tagit att sammanställa boken.

Priset delas ut av kungen vid en ceremoni på Ulriksdals slott på torsdagen. Pandapriset är instiftat av Världsnaturfonden-WWF i Sverige och belönar årets bästa naturskildring i ord och bild. WWF:s motivering till att Den underbara resan skulle få priset lyder

”I Selma Lagerlöfs och Nils Holgerssons spår tar författarna oss med likt Nils på Mårten gåskarl över vårt avlånga land. Från ”gåsaryggen” får läsaren uppleva naturens otroliga mångfald, häpnadsväckande vyer, kulturlandskapens rutmönster och sjöarnas, vattendragens, fältens och skogarnas grafiska mönster.

I kontrast till resan i luften gör de också jordnära nedslag i natur och kulturbygd, men också hos fascinerande människor och berättar just deras unika historia.

Boken ger läsaren en totalupplevelse i ord och bild, som med ett alldeles unikt anslag på ett beundransvärt sätt hedrar Selma Lagerlöfs pionjärinsats för ett hundra år sedan, då Nils på gåskarlens rygg lärde dåtidens barn vårt lands geografi.”