Vanlig begravning väntar nedfrysta avlidna

De tio döda svenskar - varav en från Örebro län - som ligger nedfrysta i väntan på att frystorkas kommer nu antagligen att begravas på vanligt sätt istället.

Som SR Örebro berättade under söndagen finns det fortfarande ingen anläggning för att frystorka döda och Skatteverket har därför bestämt sig för att inte längre att ge dispens från den regel som säger att en person som dött måste begravas eller kremeras inom två månader.

Frystorkning lanseras som ett miljövänligt begravningsalternativ där kroppen sänks ned i flytande kväve och blir då så skör att den sönderfaller till pulver som man sen får begrava på kyrkogården. Men än så länge finns ingen anläggning för frystorkning och många inom begravningsbranchen tvivlar på att frystorkning någonsin kommer att bli verklighet.

Men på Skatteverket har man trott att metoden redan används och man har därför gett låtit 10 avlidna ligga i frysförvar längre än de två månader som lagen tillåter. En av de döda som väntar på frystorkning har gjort det i fem år. Men först nu har Skatteverket insett att det kan dröja innan frystorkning blir verklighet och därför tänker man inte bevilja fler dispenser. De dispenser som finns går ut vid årskiftet och allt tyder därför på att de döda måste begravas på vanligt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista