Dyrt att vänta på frystorkning

Det är inte bara tid som tickar iväg för de tio avlidna som ligger och väntar på att bli begravda med den så kallade frystorkningsmetoden. Det kostar också pengar att förvara kropparna i kylrummen där de ligger.

Och det är företaget som lanserat metoden som betalar räkningarna. Det berättar grundaren Susanne Wiigh-Mäsak. Det handlar om 500 kronor per dygn som Susanne Wiigh-Mäsaks företag får lägga ut varje dygn fram till dess att metoden kan börja användas. För än så länge är den inte godkänd. Minst 365 000: - har hon hitintills fått lägga ut, men hon ser det som en investering för framtiden, även om det är osäkert att hon nånsin får tillbaka pengarna. 
Och enligt Susanne Wiigh-Mäsak har hon ekonomiskt stöd. Flera andra företag är med och utvecklar frystorkningsmetoden. Bland annat har den ledande leverantören av industrigaser på den svenska marknaden, AGA, lagt ner åtskilliga miljoner i projektet under tre års tid. Det bekräftar AGA:s marknadsdirektör Martin Peterson. Nu har man dock dragit sig ur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista