Visum dröjer för 19 örebrostudenter

Migrationsverket har blivit tuffare mot utländska studenter som söker visum i Sverige. Bara elva av de 30 studenter som skulle börjat läsa global journalistik vid Örebro universitet har kunnat påbörja sina studier. Trots att åtta veckor har gått sen utbildningen drog igång, väntar flera studenter fortfarande på besked om visum från migrationsverket.

Vissa av studenterna har väntat så länge som fyra månader. Det beror dels på att fler studenter än tidigare i år har ansökt om visum i Sverige. Men migrationsverkets krav på att utomeuropeiska studenter som ska läsa två år i Sverige måste kunna visa upp ett bankkonto med 126 000 kronor har också ställt till problem för många.
Stig Arne Nohrstedt, professor vid Örebro universitet, menar att migrationsverket ställer för höga krav på studenterna och att det till och med kan handla om diskriminering. Men att det rör sig som driskriminering håller Annette Grafen Silander, enhetschef på migrationsverket inte med om.

Tillsammans med fyra andra högskolor och universitet jobbar nu Örebro universitet på en gemensam skrivelse till migrationsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".