Fler professorer ska ge läkarutbildning till Örebro

Örebro har tagit ett steg närmare målet att få en läkarutbildning. Det menar Jens Schollin, som är forskningschef vid Universitetssjukhuset i Örebro. Någon gång efter årsskiftet ska åtta professorer börja jobba på sjukhuset och senare under året kommer ytterligare fem stycken. Det hoppas Jens Schollin ska öka möjligheten att få en läkarutbildning till Örebro, trots avslaget som kom i våras...

I avslaget från Högskoleverket ansåg man bland annat att Örebro inte hade den kompetens som krävs inom laboratorieområdet, för att kunna starta en läkarutbildning. Något som forskningschef Jens Schollin tyckte var lite konstigt, eftersom man inte brukar ordna med den här kompetensen förrän man vet att man fått utbildningen.
Nu går ändå Örebro i förväg och ordnar fram professorerna, i förhoppning om att nästa ansökan ska gå bättre.
Ungefär tio miljoner kronor kostar de nya professorerna, som finns på Universitetssjukhuset nån gång i början av nästa år.
Då hoppas Jens Schollin att kommunerna i Örebro län vill vara med och betala. Det de vinner om Örebro får en läkarutbildning är att det då kommer att finnas god tillgång på läkare i hela länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".